Stichting Nepal Sambandha Nieuwsbrief  2004  

foto's 2005 klik hier (foto's gemaakt door Annette Reiling) 

en een kort verslag van de trektocht

foto's 2003 klik hier (foto's gemaakt door Annette Reiling)

    

ALGEMENE INFORMATIE

Het ontstaan: 1994: Annette Reiling neemt 2 jaar onbetaald verlof bij haar werkgever Revalidatie Friesland en gaat via de Engelse organisatie VSO in Nepal werken. 1995: twee collega’s bezoeken haar en ook zij raken betrokken bij de mensen en cultuur van Nepal, zij zetten een actie op voor de bouw van een school. Collega’s en leerlingen van Revalidatie Friesland geven hun bijdragen maar ook vrienden en bekenden. Door de nauwe en directe samenwerking met de dorpelingen en doordat deze veel van de werkzaamheden zelf uitvoeren blijkt het mogelijk om heel veel te doen voor relatief weinig geld. Na terugkeer op haar oude werkplek blijft haar   betrokkenheid bij Nepal onverminderd groot, net als die van de mensen die worden geïnspireerd door verhalen, foto’s  en video’s. Sindsdien gaat zij jaarlijks terug om Nepalese vrienden te ontmoeten, oude projecten te bezoeken en nieuwe projecten te overleggen, in gang te zetten en te evalueren. Ieder jaar worden er weer projecten in Nepal uitgevoerd, gefinancierd uit de giften van de stichting Nepal Sambandha.

Oprichting: stichting  NEPAL SAMBANDHA in 1999 Het woord sambandha betekent verbinding of relatie.  Bestuursleden: Annette Reiling, Geney Stans en IJke Krol.

Doelstelling: verbeteren van de levensomstandigheden in nauwe samenwerking met de locale bevolking. Daartoe worden kleinschalige ontwikkelingsprojecten op het platteland opgezet, zoals kleine waterkrachtprojecten; financiële ondersteuning van scholen, onbemiddelde gezinnen of personen, vooral daar waar het gaat om onderwijs en gezondheid.

Uitvoering: via de bestaande contacten met - oud - Nepalese collega’s, zowel  op een overkoepelend niveau als in de werkgebieden zelf (via field-motivators).    Zij krijgen hiervoor geen salaris,  maar soms  wel  een  onkostenvergoeding.  Dit houdt een heel directe manier van het besteden van projectgelden in. Wij kunnen garanderen dat minstens 95% van de giften daardoor rechtstreeks ten goede van de projecten komt.

Uitgangspunten: de dorpelingen doen zelf voorstellen voor projecten die prioriteit hebben. Het gaat meestal om iets dat meer dan één persoon betreft en er is voorkeur voor projecten die een structurele verandering geven. Er wordt van de dorpelingen eigen inzet en meewerken verwacht. Door de onrustige politieke situatie in sommige van onze werkgebieden is  het op dit moment nog steeds moeilijk de grotere projecten uit te voeren. We pakken daarom op wat binnen de situatie wel verantwoord is.

Werkwijze: tijdens een bezoek aan Nepal  inventariseren en beoordelen we alle  aangedragen projecten op zowel algehele als financiële haalbaarheid, waarna afspraken worden gemaakt, geld toegezegd en gegeven. In 1999 werd in Nepal  een bankrekening geopend. (Oók Kathmandu heeft nu twee pinautomaten)

 

EEN WC EN SPELMATERIAAL ALS KERSTCADEAU VOOR EEN SCHOOL IN NEPAL

Kindercentrum DE KUBUS uit Beetsterzwaag hield eind 2003 een kerstfair. Aan Annette werd gevraagd om in Nepal uit te kijken naar een goede besteding van de opbrengst van deze fair. Per email werd hierover contact onderhouden en besloten tot de aanschaf van spelmateriaal voor een locale school in het dorp van onze gids.

Dit dorp, Gimre, ligt ten oosten van Kathmandu, meer dan 8 uur reizen per bus gevolgd door een fikse bergwandeling. Onderweg werden al ballen, schriften, potloden en een trommel gekocht en bepakt met dit spelmateriaal werd de lange reis samen met de gids ondernomen. Al lopend naar het dorp kwamen we een groepje bewapende maoïsten tegen. Zij wilden precies weten uit welk land we kwamen en wat onze missie was. Dankzij de kerstcadeaus lieten zij ons echter zonder “vrijwillige” donatie verder reizen en gaven de opdracht mee om in ons land te vertellen dat zij géén terroristen waren. Nog net voordat het compleet donker was, bereikten we het huis van de gids. De volgende ochtend, na een ontbijt van popcorn en meegebrachte oploskoffie, liepen we met de cadeaus naar de school. Het is een erg primitief ingerichte school: er staan alleen wat bankjes en er hangt een schoolbord, maar dat is dan ook alles. De cadeaus waren dus zeer welkom.

Ter plekke werd in overleg met de dorpers besloten dat het resterende geld van de fair besteed gaat worden aan de aanleg van een (stap)WC voor deze school, zodat het toiletteren niet meer aan de rand van het veld hoeft te gebeuren.

Bezoek Nepal eind 2003

Ondanks de moeizame politieke situatie bleek het dit keer voor Annette onverwacht toch mogelijk om “oude” werkgebieden te bezoeken en zelfs een nieuw werkgebied in te gaan. Hieronder een kort relaas van in gang gezette en doorgaande activiteiten.

- Eindelijk kan het Sanu Ama (kleine moeder) project daadwerkelijk worden ingezet en zullen een aantal vrouwen de korte opleiding voor de verzorging en hygiëne van jonge kinderen volgen.

- In het Tibetaanse vluchtelingenkamp wordt het schoolgeld voor bekende én nieuwe studenten voor de komende schooljaren gesponsord.

- Een kind in een klein revalidatiecentrum  wordt gesponsord om naar school te kunnen gaan.

- De  al eerder gesponsorde elektriciteitsturbine van Chamrang Besi werd tijdens een hevige moesson weggespoeld door de rivier. Voor de aanschaf van materiaal om de turbine te verplaatsen werd een driejarige lening verstrekt.

- Op verzoek van een Nederlandse boeddhistische non bezochten we een school in Nagarkot. Twee Nepalese broers zetten zich in hun dorp volledig in voor het onderwijs aan de arme bevolking. Er bestaat vooral behoefte aan schrijf- en lesmateriaal en schoolgeld voor individuele leerlingen uit gezinnen zonder inkomen.

- Een vrouw werd in het oogziekenhuis van Pokhara succesvol aan beide ogen aan staar geopereerd op kosten van de stichting. Over verdere belevenissen onderweg en het programma in het nieuwe werkgebied vertellen we u verderop in deze nieuwsbrief.

 

Plannen voor de volgende jaren

We hebben niet het doel om een hele grote stichting te worden. Juist door kleinschaligheid kan het contact heel direct worden onderhouden, zonder kantoor, overheadkosten of landcruiser.

Begin 2005 zal er weer een bezoek aan Nepal plaats vinden. Hopelijk is het dan politiek rustig genoeg om de verder gelegen dorpen te bezoeken. De stichting sponsort alle leerlingen voor meerdere jaren, zodat ze daar op kunnen rekenen. Door de huidige onzekere omstandigheden hebben veel gezinnen geen inkomen om schoolgeld te kunnen betalen. Onze keus is om het geld voornamelijk te besteden aan immateriële zaken en primaire levensbehoeften. Sanitaire voorzieningen worden alleen dan gesponsord als meerdere dorpers deze voorzieningen kunnen gebruiken.

Projecten op kortere en langere termijn

- Meerjarige sponsoring van schoolgeld, zowel van arme gezinnen in afgelegen dorpen als van kinderen in de Tibetaanse vluchtelingenkampen.

- De bouw van een klein pension bij een school in Solukumbhu (momenteel te afgelegen)

- School in Thulodurlung wijk 1 en 7 (nu te onrustig)

- Geitenproject voor grote wijk in Chamrang besi  (nu politiek te onrustig)

Hoewel er al weer een bedrag van ongeveer € 5.000 op de stichtingsrekening staat, is toch ook nu uw bijdrage meer dan welkom. Bovendien is uw euro daar nog veel meer waard dan hier! Om u via onze nieuwsbrief op de hoogte te kunnen houden, vragen we u om daarbij uw adres of emailadres te vermelden.

 

Stichting Nepal Sambandha

Bankrekening nummer 369065557,

Giften o.v.v. uw adres.

Corr.adres:  Stokkershagen 5,

8406 GA Tijnje,   tel. 0513-571586

KvK   01086398

email: stichtingnepalsambandha@hotmail.com

website: www.fotoklik.net